Valoarea de piață a unei proprietăți este un termen economic care reprezintă o sumă pe care un vânzător este dispus să o achite la o anumită dată unui cumpărător pentru proprietatea respectivă.
Specialiștii imobiliari stabilesc valoarea de piață a unei proprietăți în funcție de mai mulți factori externi (ex. aspectul exterior al imobilului, mărimea terenului, stilul construcției, disponibilitatea utilităților publice etc.) și interni (ex. numărul și mărimea camerelor, nivelul de performanță a sistemului de tâmplărie, calitatea instalațiilor sanitare și electrice, tipul și performanța sistemelor de încălzire și aerisiere, eficiența energetică etc.).
O evaluare corectă și completă a unei proprietăți se bazează și pe analiza obiectivă a unei noi liste de factori. Îi puteți spune comunitate. Sau, mai aproape, vecini. O proprietate aflată în imediata apropiere a unor surse puternice de disconfort, indiferent de valoarea investițiilor în factorii externi și interni amintiți mai sus, va avea o cotă de piață scăzută. În schimb, o proprietate aflată în imediata apropiere a unor surse puternice de confort va avea o cotă de piață maximă.
Din nefericire, nimeni nu ne poate garanta modul în care evoluează acești factori suplimentari. O sursă de confort se poate transforma rapid într-o sursă de disconfort, la fel cum o sursă de disconfort se poate transforma peste noapte într-o sursă de confort.
În schimb, acolo unde există o interacțiune socială puternică sunt șanse foarte mari să se adopte la nivel de comunitate locală o anumită înțelegere tacită. Îi puteți spune obicei. De aici și până la apariția cadrului în care vă puteți mări, cu o investiție minimă, valoarea de piață a unei proprietăți din București mai este doar un pas.
Indiferent de suma disponibilă pentru renovarea, reamenajarea sau construcția unui imobil există anumite limite. De exemplu, puteți schimba integral sistemului de tâmplărie cu unul mai performant, dar nu veți putea planta în curtea vecinului un stejar înalt de 10m.
Valorea de piață a unei proprietăți crește exponențial cu distanța și mărimea spațiilor verzi din interior și din apropiere.
Să presupunem că doi prieteni au cumpărat două loturi de teren învecinate. Fiecare lot putea fi parcelat cu ușurință în câte alte 2 loturi. Surplusul de teren a fost privit la început ca pe o investiție. Peste câțiva ani, când prețul terenului în zonă va crește, urma să le vândă. Cei doi prieteni, acum vecini, după ce au devenit pasionați de natura urbană, au decis să planteze fiecare câte un stejar pe cele două terenuri. Gardul dintre cele două proprietăți este un gard simplu de plasă mascat de câte un gard viu pe ambele părți. În fiecare an a mai apărut câte un arbust, câte un copac ornamental, câte un pom fructifer sau câte o floare. Acesta a fost doar începutul. Exemplul lor a fost urmat și de alți vecini. În prezent, fiecare proprietate din comunitatea respectivă dispune de un spațiu verde propriu.
O familie care va dori să se mute în această comunitate cu siguranță este o familie care apreciază la fel de mult mp de spațiu verde ca și mp de suprafață construită. Este o familie care împărtășește valorile acestei comunități. Ceea ce este imposibil de cumpărat sau influențat este exact ceea ce conduce la creșterea valorii de piață a proprietății.