Doar 20% din suprafața Bucureștiului este verde. Ce putem face fiecare dintre noi?
15.07.2024

Un studiu recent arată că Bucureștiul este în continuare în urma marilor orașe europene în ceea ce privește suprafața verde și calitatea aerului. Datele oficiale arată că avem capitala europeană cu cea mai mică suprafață de spații verzi pe cap de locuitor, aproximativ 10 metri pătrați, deși legea impune orașelor din țară să asigure un spațiu verde de minimum 26 de metri pătrați pe cap de locuitor.

Conform articolului euronews.ro : București, capitala europeană cu cei mai puțini copaci. Doar 20% din suprafața orașului este verde dacă ne uităm strict la suprata verde din orașele europene o să observăm, spre exemplu, că orașul Oslo este verde în proporție de 72%. În Capitala Elveției, Berna,  procentul ajunge la 53%. În București, sub 20% din suprafața orașului este acoperită de copaci și zone cu vegetație. Situația nu este mai bună nici în țările vecine din Balcani.

Organizația Mondială a sănătății recomandă ca în marile orașe să existe 50 de metri pătrați de spații verzi pe cap de locuitor. În București există în prezent aproximativ 10 metri pătrați.

Ce suprafața ați alocat pentru spațiul verde?

Discuțiile despre ce s-ar putea face la nivel de administrație locală le lăsăm în seama instituțiilor și ONG-urilor de protecție a mediului. Astăzi, într-o perioadă în care ne confruntăm cu cod roșu de caniculă de lungă durată, dorim să ne oprim puțin asupra a ceea ce putem face fiecare dintre noi pentru a proteja spațiul verde din București.

Primul, și cel mai important, pas este să încetăm să ne mai dorim să petrecem timp în natură doar la sfârșit de săptămână în alte locații și să începem să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a dispune fiecare dintre noi de o suprafață de spațiu verde indiferent de cost și disconfort.

O suprafață pentru care am achitat prețul solicitat / mp. O suprafață de pe care noi strângem frunzele toamnă. O suprafață pe care permitem să crească un gazon natural, la marginea căruia plantăm un gard viu. O suprafață verde unde putem merge în fiecare seară. Chiar si dacă am avea măcar câțiva mp / locuință lucrurile ar începe să se îndrepte pe drumul cel bun.

Hai să lăsăm în urmă dorința ca vecinii să-și îngrijească copacii din propria curte pentru a ne fi și noua umbră, cu condiția să nu ajungă nici măcar o frunză pe terenul nostru. Hai să conștietizăm cât de important este să avem cu toții câte un copac în curte. Dimineața, copacul vecinului îmi ține umbră mie. După amiază, copacul meu îi ține lui umbră. Gardul din tablă dintre noi, un gard de care nu ne putem apropia în aceste zile, îl putem înlocui cu un gard din plasă înconjurat de un gard viu.

Ne-am obișnuit să ne detașăm de responsabilitățile ce presupun un minim de efort fizic sau disconfort. Strânsul frunzele din curte este pentru alții. Seara, când ajungem acasă, dorim să ne relaxăm în fața monitoarelor. Hrănitoarele pentru păsări sunt pentru cei dispuși să-și spele zilnic mașinile. Autoturismele noastre sunt impecabile. Vă recomandăm să reflectați puțin asupra distanțării de natură și de activitățile care implică o conexiune directă cu mediul înconjurător. Grădinile și curțile individuale pot forma un mozaic de spații verzi care se conectează cu parcurile și alte spații publice, creând coridoare ecologice în orașe.

Investițiile în sisteme de tâmplărie de aluminiu și climatizare performante ne oferă o protecție personală pe termen scurt. Protecția pe termen lung necesită o colaborare rapidă cu vecinii. Doar împreună putem depăși această provocare.

Atât natura urbană, cât și curțile caselor joacă roluri esențiale în îmbunătățirea calității vieții în mediul urban. Ele contribuie la crearea unui mediu mai sănătos și mai plăcut, încurajând o relație mai strânsă între oameni și natură. Integrarea armonioasă a acestor spații verzi este crucială pentru dezvoltarea sustenabilă a orașelor.

Recomandări recente

Producător uși glisante din aluminiu pentru exterior – design modern, calitate de top. De-a lungul istoriei, natura a fost văzută ca un refugiu și o resursă vitală pentru sănătatea umană. Relația noastră cu spațiile naturale este esențială pentru a găsi…

De fiecare dată când dorim să ne îmbunătățim locuințele avem tendința de a ne inspira din imobilele unde am întâlnit ferestre de aluminiu de calitate în speranța că vom face și noi investiții mai sigure și vom evita cheltuielile suplimentare…

Dacă v-ați propus să ajungeți în Top Dezvoltatori Imobiliari București următorul pas este să vă alegeți parteneri de încredere alături de care să vă puteți permite să răspundeți mai bine cerințelor actuale ale pieței și să vă diferențiați de concurență…

Valoarea de piață a unei proprietăți este un termen economic care reprezintă o sumă pe care un vânzător este dispus să o achite la o anumită dată unui cumpărător pentru proprietatea respectivă. Specialiștii imobiliari stabilesc valoarea de piață a unei…

Un studiu recent arată că Bucureștiul este în continuare în urma marilor orașe europene în ceea ce privește suprafața verde și calitatea aerului. Datele oficiale arată că avem capitala europeană cu cea mai mică suprafață de spații verzi pe cap…

Parasolarele cu lamele fixe orientate la 45 de grade reprezintă o soluție practică și estetică pentru controlul expunerii la soare, reducerea temperaturilor interioare și îmbunătățirea confortului locuințelor și clădirilor comerciale fără a sacrifica lumina naturală. Sunt preferate sistemele de umbrire…