Fațadele ventilate pentru construcții comerciale și rezidențiale de înaltă calitate
22.09.2023

Fațadele ventilate sunt sisteme arhitecturale utilizate în construcții pentru a îmbunătăți performanța termică, estetică și funcționalitatea clădirilor.

Fațadele ventilate constau într-un sistem de învelitoare exterioară, denumită fațadă ventilată, care este atașată la structura de bază a clădirii printr-un sistem de fixare. Acestea pot fi realizate dintr-o varietate de materiale, cum ar fi plăci ceramice, piatră, metal, sticlă, compozit sau lemn.

Principiul de bază al unei fațade ventilate constă în crearea unui spațiu de aer între învelitoarea exterioară și structura de bază a clădirii. Acest spațiu de aer servește drept izolație termică și acustică suplimentară, precum și drept barieră împotriva pătrunderii apei și a condensului în interiorul clădirii. Prin asigurarea unei circulații a aerului controlate în acest spațiu, fațadele ventilate ajută la eliminarea umezelii și a condensului, reducând riscul dezvoltării mucegaiului și a deteriorării clădirii.

Fațadele ventilate – o soluție eficientă și estetică pentru învelitori exterioare.

Fațadele ventilate au apărut în jurul anilor 1940 și 1950, în special în țările nordice din Europa, cum ar fi Suedia, Norvegia și Finlanda. Aceste țări au fost printre primele care au început să dezvolte și să utilizeze sisteme de fațade ventilate în clădirile lor.

Unul dintre primele sisteme de fațade ventilate a fost dezvoltat în Suedia în anii 1940 de către compania germană Zehner KG. Acest sistem a fost inițial conceput pentru a permite montarea plăcilor ceramice pe clădiri, dar ulterior s-a extins și la alte tipuri de materiale, cum ar fi piatra și metalul.

De-a lungul anilor, tehnologia și materialele utilizate în fațadele ventilate au evoluat considerabil. Au fost dezvoltate noi sisteme de fixare, materiale inovatoare și tehnici de construcție care au îmbunătățit performanța și aspectul fațadelor ventilate. Astăzi, fațadele ventilate sunt utilizate pe scară largă în întreaga lume, atât în clădiri comerciale, cât și rezidențiale, datorită avantajelor lor în termeni de eficiență energetică, durabilitate și design flexibil.

Avantaje ale fațadelor ventilate:

 • Performanță termică îmbunătățită: Spațiul de aer din fațada ventilată acționează ca un strat izolator suplimentar, reducând pierderile de căldură în timpul sezonului rece și absorbând căldura în timpul sezonului cald.
 • Protecție împotriva umezelii: Fațadele ventilate sunt concepute pentru a respinge apa și pentru a preveni infiltrarea acesteia în structura clădirii. Aceasta ajută la prevenirea deteriorării și formării mucegaiului.
 • Reducerea zgomotului: Spațiul de aer din fațada ventilată acționează ca o barieră suplimentară împotriva zgomotului, contribuind la izolarea fonică a clădirii.
 • Design versatil: Fațadele ventilate oferă o gamă largă de opțiuni de design, de la materiale și culori variate până la diferite tipuri de fixare și detalii arhitecturale. Aceasta le face atractive din punct de vedere estetic și permite personalizarea clădirilor în funcție de preferințe și cerințe specifice.
 • Durabilitate și întreținere redusă: Materialele utilizate în fațadele ventilate sunt adesea durabile și rezistente la factorii de mediu. În plus, fațadele ventilate necesită în general mai puțină întreținere decât alte tipuri de învelitori.

Fațadele ventilate sunt utilizate în prezent într-o varietate de structuri, de la clădiri comerciale și rezidențiale până la clădiri culturale și instituționale, datorită beneficiilor lor în eficiență energetică și estetică.

Există numeroase clădiri celebre în întreaga lume care utilizează fațade ventilate. Iată câteva exemple notabile:

 • Guggenheim Museum Bilbao – Bilbao, Spania: Fațada clădirii muzeului, proiectată de arhitectul Frank Gehry, este alcătuită din plăci de titan și oțel, care formează o structură ondulată și organică. Fațada ventilată contribuie la eficiența energetică a clădirii și la protecția împotriva umezelii.
 • One Angel Square – Manchester, Marea Britanie: Această clădire de birouri, concepută de firma de arhitectură BDP, are o fațadă ventilată formată din panouri de sticlă și aluminiu. Fațada ajută la izolarea termică a clădirii și la controlul eficient al iluminării naturale.
 • Hearst Tower – New York City, SUA: Această clădire de birouri, proiectată de arhitectul Norman Foster, are o fațadă ventilată alcătuită din sticlă și oțel. Fațada ventilată asigură izolație termică și permite circulația aerului în interiorul clădirii.
 • Aqua Tower – Chicago, SUA: Proiectată de firma de arhitectură Studio Gang, această clădire rezidențială înalte de 82 de etaje are o fațadă ventilată în formă de undă. Fațada oferă protecție împotriva soarelui, izolație termică și creează un design distinctiv al clădirii.
 • Shanghai Tower – Shanghai, China: Această clădire înalte de 632 de metri, proiectată de firma de arhitectură Gensler, utilizează o fațadă ventilată care integrează elemente de eficiență energetică și protecție împotriva vântului. Sistemul de fațadă ajută la controlul temperaturii și a fluxului de aer în clădire.
 • Biblioteca Națională a Finlandei, Helsinki, Finlanda: Această clădire emblematică are o fațadă ventilată din lemn, alcătuită din plăci de lemn finlandez tratate termic, care oferă o izolare termică eficientă și o estetică frumoasă.
  Edificiul Științei și Tehnologiei, Valencia, Spania: Acesta este un muzeu științific cu o fațadă ventilată realizată dintr-un mozaic de plăci ceramice. Fațada ventilată asigură un control termic optim și creează un efect vizual impresionant.
 • The Shard, Londra, Marea Britanie: Cu cele 87 de etaje și o înălțime de 310 metri, The Shard este una dintre cele mai înalte clădiri din Europa. Fațada sa ventilată din sticlă și oțel oferă un aspect modern și permite eficiență energetică și control termic.
 • Institutul de Arte Performative, Campusul Lincoln Center, New York, SUA: Această clădire iconică, proiectată de arhitectul Diller Scofidio + Renfro, are o fațadă ventilată din metal perforat, care oferă protecție solară și un aspect distinctiv.
  Hotelul Arts, Barcelona, Spania: Această clădire de lux are o fațadă ventilată compusă din panouri de sticlă și oțel, care oferă o izolație termică și acustică superioară, precum și un aspect elegant și modern.

Acestea sunt doar câteva exemple. lista clădirilor celebre cu fațade ventilate este mult mai extinsă.

Fațadele ventilate au avut un impact semnificativ în arhitectură, aducând beneficii precum eficiență energetică îmbunătățită, controlul umidității, diversitate în design, protecție împotriva zgomotului și durabilitate. Acestea continuă să fie utilizate în mod extensiv în construcția clădirilor moderne.

Fațadele ventilate și casele pasive

Casele pasive sunt clădiri proiectate și construite în conformitate cu principiile arhitecturii pasive, care vizează minimizarea consumului de energie pentru încălzire și răcire a clădirii. Aceste clădiri sunt concepute pentru a maximiza eficiența energetică și confortul termic, utilizând o izolație puternică, sigilarea eficientă a încăperilor, ferestre și uși de înaltă performanță, ventilație controlată și alte strategii de design. Vă recomandăm și articolul O casă construită sustenabil implică multe decizii importante și etape critice.

Utilizarea unei fațade ventilate eficiente termic ca parte a unei case pasive poate contribui la o mai bună izolație termică și controlul transferului de căldură. Aceasta ajută la reducerea pierderilor de căldură în sezonul rece și a acumulării de căldură în sezonul cald, contribuind astfel la crearea unui mediu interior confortabil și la reducerea necesarului de energie pentru încălzire și răcire.

O fațadă ventilată bine proiectată și integrată într-o casă pasivă poate asigura o ventilație controlată și o eliminare eficientă a umezelii și a condensului. Acest lucru ajută la menținerea unui mediu interior sănătos, cu o calitate bună a aerului.

Fațadele ventilate pot fi realizate din materiale durabile, cu o durată de viață lungă, ceea ce contribuie la durabilitatea generală a clădirii. Combinate cu principiile arhitecturii pasive, acestea pot crea clădiri durabile și cu un consum redus de resurse pe termen lung.

Este important ca integrarea fațadelor ventilate într-o casă pasivă să fie realizată în mod corespunzător, luând în considerare aspecte precum etanșeitatea aerului, izolația termică, sistemele de ventilație controlată și proiectarea globală a clădirii. Totodată, este important să se acorde atenție proiectării și gestionării corecte a fațadelor ventilate inclusiv pentru a promova biodiversitatea și a asigura că acestea sunt integrate în mod sustenabil în mediul urban.

Fațadele ventilate pot fi proiectate astfel încât să ofere spații pentru plante, inclusiv înființarea de grădini verticale sau utilizarea unor sisteme de susținere pentru plante cățărătoare. Acest lucru poate crea o suprafață verde suplimentară în mediul urban, furnizând hrană și adăpost pentru insecte, păsări și alte animale mici.

Alegerea plantelor potrivite pentru fațada ventilată poate fi făcută în funcție de capacitatea de a atrage și susține insecte polenizatoare, cum ar fi albinele și fluturii. Plantele care produc flori sau fructe pot oferi hrană pentru aceste insecte și pot contribui la menținerea polenizării și diversității în cadrul mediului urban. Plantarea unor specii specifice de plante cățărătoare sau utilizarea unor structuri speciale de susținere poate crea un mediu în care insectele se pot adăposti.

Pe fațadele ventilate sau în apropierea lor, pot fi instalate cuiburi artificiale special concepute pentru diferite specii de păsări. Acestea pot fi amplasate în golurile sau spațiile adecvate, oferind păsărilor un loc sigur pentru a-și construi cuiburile și a-și crește puii. Fațadele ventilate pot include structuri dedicate pentru susținerea cuiburilor păsărilor. Acestea pot fi în formă de plăci sau structuri speciale care să ofere un loc protejat și sigur pentru cuibărit.

Consultarea unor specialiști în arhitectură, construcții sustenabile și biodiversitate poate fi utilă pentru a implementa practici adecvate pentru a obține cele mai bune rezultate.

Vă recomandăm portofoliul și oferta noastră de fațade ventilate.

Recomandări recente

Plantarea gazonului natural în curți are o serie de beneficii atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea umană. absorbția apei: gazonul permite pătrunderea apei în sol, contribuind astfel la reducerea riscului de inundații prin absorbția și drenarea eficientă a apei…

Asigurați-vă că sistemul anterior de tâmplărie a fost montat corect înainte să comandați sistemul nou de tâmplărie din aluminiu. Acest articol este dedicat persoanelor care au cumpărat o casă prevăzută cu un sistem de tâmplărie mai puțin performat și doresc…

O casă sau cabană în forma literei A poate fi o alegere îndrăzneață și atrăgătoare pentru cei care caută un design unic și distinctiv. Cu planificare atentă și execuție precisă, această structură poate deveni un cămin confortabil și estetic plăcut….

Datorită gamei foarte largi de opțiuni existente în domeniul tâmplăriei de aluminiu, noi întocmim ofertele de preț personalizate doar în baza unui tablou de tâmplărie corect și complet. Una dintre cele mai frecvente greșeli întâlnite la persoanele care compară ofertele…

Dacă sunteți în căutarea unui birou de arhitectură specializat în proiecte moderne de construcții civile sau comerciale, este important să căutați un birou cu o experiență relevantă în acest domeniu. Alegerea unui birou de arhitectură specializat în proiecte moderne de…

Tâmplăria unei case este o componentă esențială atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic. Tâmplăria se referă la pereți, ferestre, uși, balcoane, terase, obloane, pergole și alte elemente similare care sunt instalate în structura unui imobil. Funcționalitatea unei…